Το επόμενο θύμα είσαι εσύ!

2019-07-26

"Ήθελα να βρω μια γυναίκα να κάνω σεξ, γι' αυτό είχα πάρει το αμάξι και οδηγούσα στον δρόμο." Μία φράση δια στόματος ενός βιαστή, ενός δολοφόνου, ενός που δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα, ή που δεν είχε δώσει...αρκετά σοβαρά δικαιώματα! Μία φράση που επιβεβαιώνει όσα φωνάζουμε για χρόνια! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΦΟΡΟΥΣΑ Ή ΑΝ ΕΙΧΑ ΠΙΕΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!

Επί χρόνια οι γυναίκες ακούνε την ίδια ερώτηση μετά από το βιασμό τους (αν επιβιώσουν και τον καταγγείλουν ή έστω τον εξομολογηθούν)... "Τι φορούσες;" Λες κι έχει κάποια σημασία! Έρευνες επί ερευνών έχουν γίνει, ολόκληρες εκθέσεις φιλοξενούν τα "προκλητικά" ρούχα θυμάτων βιασμού. Τι φορούσαν; Τα ρούχα τους, που κάποιες φορές κάλυπταν το σώμα τους περισσότερο από ότι τα ρούχα που φοράς τώρα, Ιούλη μήνα, εσύ, στο γραφείο σου! Και αυτό στο λέω για να σου λύσω την απορία, όχι επειδή έχει σημασία!

Ένας βιαστής, είναι ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος, θέλει απλώς να βιάσει, και δε διαλέγει με βάση τα ρούχα, αλλά με βάση το πόσο ευάλωτο είναι το θύμα τη δεδομένη στιγμή! Αν θύμα και θύτης δε γνωρίζονται, τότε επιλέγει να επιτεθεί σε κάποια ερημική τοποθεσία, κυρίως βράδυ και είναι προετοιμασμένος για μία πάλη! Αν θύμα και θύτης γνωρίζονται, ενδέχεται να εκμεταλλευτεί το νεαρό της ηλικίας, την εχεμύθεια που του προσφέρει η σχέση τους, την ψυχολογική κατάσταση του θύματος!

Επίσης, για να σου λύσω την απορία, αν είσαι άντρας εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, ούτε εσύ είσαι ασφαλής! Ο βιασμός δεν είναι κάποιου είδους αποκλειστικότητα των γυναικών! Κι εγώ κινδυνεύω κι εσύ κινδυνεύεις κι αν δεν ενωθούμε ώστε να εξαφανίσουμε το φαινόμενο αυτό, να ενημερώσουμε και να εμψυχώσουμε τα θύματα, τότε και τα παιδιά μας θα κινδυνεύουν!

Την επόμενη φορά που θα ακούσεις για ένα περιστατικό βιασμού, είτε στις ειδήσεις, είτε στο οικείο σου περιβάλλον μην κρίνεις το θύμα! Το θύμα καλά έκανε και φόρεσε ό,τι φόρεσε, καλά έκανε και ήπιε όσο ήπιε, καλά έκανε και περπάτησε μόνο του στο σκοτάδι! Γιατί θα πρέπει να φοβάμαι να γυρίσω σπίτι μου μετά τη δύση του ηλίου; Γιατί θα πρέπει να κοιτάζω νευρικά κάθε άνθρωπο που περπατάει κοντά μου και να αλλάζω πεζοδρόμιο κάθε φορά που κάποιος με πλησιάζει αρκετά; 

Κρίνε το θύτη! Δίκασέ τον! Ζήτησε να τιμωρηθεί! Δώσε στα θύματα κατανόηση, συμπαράσταση κι όχι λύπηση! Ξέρεις πόση δύναμη απαιτεί για να μιλήσουν; Δεν ξέρεις και δε θέλεις να μάθεις, γιατί πιθανότατα στη θέση τους δε θα το έλεγες ποτέ! 

"Ήθελα να βρω μια γυναίκα να κάνω σεξ, γι' αυτό είχα πάρει το αμάξι και οδηγούσα στον δρόμο." Αυτόν που είπε αυτή τη φράση τον έπιασαν, αλλά δεν έπιασαν όσους την πιστεύουν! Και την επόμενη φορά, το θύμα θα είμαι εγώ, εσύ, η αδερφή σου, ο αδερφός σου, η καλύτερή σου φίλη, ο γείτονάς σου, το παιδί που καθόταν πίσω σου στο σχολείο, ένας άγνωστος... Άλλωστε τι σημασία έχει; Σημασία έχει τι φορούσε το θύμα, πόσο ήπιε, γιατί γύρισε με τα πόδια νυχτιάτικα. Σωστά;

Γεωργία Καγιάννη


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.