Τι είναι οικογένεια;

2019-06-29

Οικογένεια, μια ομάδα ενός η περισσότερων ανθρώπων με το ίδιο DNA. Ένας δεσμός που αντέχει στο χρόνο και ξεπερνά κάθε δυσκολία. Μια ομάδα που δεν τα παρατάει εύκολα. Μια ομάδα που κάποιοι άνθρωποι αποκαλούν κάποιον μαμά, μπαμπά, αδερφό, αδερφή, θείο κτλ. Μια ομάδα ατόμων που επίσης μπορεί να είναι οικογένεια χωρίς το ίδιο DNA. Ποιος όμως από εμάς γνωρίζει πραγματικά τι σημαίνει οικογένεια;


Τι είναι η οικογένεια; Μια αγκαλιά, ένας άνθρωπος που να καταλαβαίνει ότι του λες ή απλά ένας δεσμός που απλά ''πρέπει'' να υποστούμε; Τελικά ποιος ξέρει; Ίσως για καθένα από εμάς να είναι κάτι διαφορετικό. Ίσως αυτός ο δεσμός αίματος που μας κρατάει ενωμένους να είναι απλά ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένα στερεότυπο, γιατί, για παράδειγμα, όταν κάποιος δεν έχει οικογένεια κρίνεται. 

Γιατί να πονάει και να νιώθει εντελώς μόνος και αποξενωμένος; Ναι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι. Οι απόψεις όμως ποικίλουν: υπάρχουν καλές, κακές, πλούσιες, φτωχές οικογένειες, υπάρχουν ομάδες, φιλίες, σύλλογοι που αυτοαποκαλούνται οικογένεια. Τελικά; Είναι ο δεσμός αίματος ή απλά η ομάδα κάποιων ατόμων; Πιστεύω το δεύτερο. Είναι η ομάδα των ανθρώπων, μέσα στην οποία ο ένας στηρίζει τον άλλον, βοηθάει, δείχνει σιγουριά στα πρόσωπα των άλλων. Είναι η ομάδα η οποία είναι μαζί στα δύσκολα και στα εύκολα, στα καλά και στα κακά. 

Οικογένεια είναι το χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπό σου όταν σκέφτεσαι για αυτή. Είναι αυτή που θα τρέξει δίπλα σου ακόμα και στο πιο ασήμαντο γεγονός, είναι αυτή που σε αγκαλιάζει και δε νιώθεις μοναξιά, μπορείς να στάξεις το δάκρυ σου χωρίς ντροπή, να μιλήσεις όπως σου βγεί, αυτή που ζει όχι μόνο στον ήλιο αλλά και στη βροχή. Ο δρόμος αυτής της ομάδας είναι μακρύς με όνειρα, σκέψεις, συναισθήματα και κυριαρχεί στα στήθια της η αγάπη. Η αγάπη με την οποία ξεπερνά κάθε εμπόδιο και φορτίζει τη ψυχή και το μυαλό του κάθε μέλους δίνοντας ελπίδα, είναι το γιατρικό όλων. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μια οικογένεια. Ακόμα και άτομα μόνα δημιουργούν μια οικογένεια με το μυαλό τους, με ένα κατοικίδιο ζώο ή με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. 

Σκαπέτης Ευάγγελος


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.