Τι είναι -επιτέλους- αυτός ο σύμβουλος ψυχικής υγείας;

2020-02-13

Αρχικά ας δούμε τι είναι η συμβουλευτική. Συμβουλευτική είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της ψυχολογίας. Ο όρος συμβουλευτική προέρχεται από την πρόθεση συν (με, μαζί) και το ρήμα βουλεύομαι (σκέφτομαι, κάνω σχέδια, συσκέπτομαι ή αποφασίζω με κάποιο άλλο πρόσωπο). Περιγράφει λοιπόν τη διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο, μέσα από αυτή την δια του λόγου, τη θεραπεία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του σε ατομικό, ομαδικό, οικογενειακό και οργανωτικό επίπεδο. 

Επίσης τώρα τελευταία πολλές εταιρίες στρέφονται στη συμβουλευτική με εντυπωσιακά αποτελέσματα και είναι πια γεγονός πως οι εταιρείες που εστιάζουν στο να είναι καλά οι εργαζόμενοι τους είναι αυτές που έχουν την πιο σταθερά ανοδική πορεία. Ο σύμβουλος δεν δίνει σε καμία περίπτωση συμβουλές. Εργάζεται μέσα από πλήθος τεχνικών και θεραπευτικών εργαλείων και ενισχύει την δημιουργία και επίτευξη στόχων. 

Αναλόγως με το αίτημα του ατόμου διαμορφώνονται από κοινού οι θεραπευτικοί στόχοι. Ασχολείται με την διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων εξωτερικών και εσωτερικών, εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην ψυχική ενδυνάμωση, στην υιοθέτηση υγιών τρόπων αντιμετώπισης της ζωής και στην μετατροπή δυσλειτουργικών συμπεριφορών που επηρεάζουν τη ζωή του ατόμου σε λειτουργικές. 

Για κάθε άτομο γίνεται εξατομικευμένα η αντιμετώπιση του. Με τον σύμβουλό ψυχικής υγείας μπορείς να διαχειριστείς πιο ισορροπημένα όλα αυτά που σε απασχολούν στην καθημερινότητα σου, τις σκέψεις σου, ένα θέμα υγείας, πένθος, την μοναχικότητα, άγχος, ήπια καταθλιπτικά επεισόδια, έντονα συναισθήματα,τον θυμό σου, την οργάνωση του χρόνου σου, τις σχέσεις σου με τους άλλους, τους στόχους σου, φοβίες, επαγγελματικό προσανατολισμό, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κ.α.

Να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου, να τον γνωρίσεις καλύτερα και τέλος να τον αποδεχτείς και να τον αγαπήσεις. Ο σύμβουλος δεν θα σου δώσει έτοιμες λύσεις, αλλά θα σου δώσει τα κλειδιά να ξεκλειδώσεις εσύ τα κομμάτια που θέλεις, με κατάλληλες προσεγγίσεις στις οποίες είναι εκπαιδευμένος. Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι ο ειδικός ψυχικής υγείας που ξεκινάει με σπουδές στη συμβουλευτική, είναι σημαντικό όμως να συνεχίζει με εξειδικεύσεις και επιμορφώσεις, να έχει επενδύσει πρώτα σε δική του θεραπεία και η εργασία του να εποπτεύεται από έναν πιστοποιημένο επόπτη, στην αρχή αρκετά συχνά και στην συνέχεια πιο αραιά. 

Ωστόσο η παρουσία του επόπτη είναι απαραίτητη σε όλη την επαγγελματική πορεία οποιουδήποτε ειδικού ψυχικής υγείας. Ο σύμβουλός ψυχικής υγείας δεν είναι ψυχολόγος ούτε ψυχίατρος. Αυτό σημαίνει πως δεν συνταγογραφεί φάρμακα και δεν κάνει διαγνώσεις. Ακολουθεί συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας και οφείλει να τηρεί το απόρρητο. Η απόκτηση του πτυχίου του είναι με αυστηρότερους γενικά όρους και προϋποθέσεις. 

Στο εξωτερικό οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας είναι στην πρώτη γραμμή στα δημόσια νοσοκομεία, σχολεία κ.α Όταν επισκέπτεσαι έναν σύμβουλό ψυχικής υγείας να ζητάς πάντα να βλέπεις αν είναι πιστοποιημένος. Μην εμπιστεύεσαι επαγγελματίες που έγιναν σύμβουλοι σε ένα σαββατοκύριακο. Απαιτεί κόπο,χρόνο αφοσίωση,δεξιότητες και συνεχής κατάρτιση,προσωπική ανάπτυξη και εποπτεία για να θεωρηθεί ένας σύμβουλος πιστοποιημένος. Μπορείς να απευθυνθείς στην Ελληνική Εταιρεία συμβουλευτικής για πιστοποιημένους συμβούλους ψυχικής υγείας. 


Αποστολάκη Κ. Κωνσταντίνα

-Σύμβουλος συνθετικής θεραπείας
-Σύμβουλος ψυχικής υγείας
-Ψυχοθεραπεύτρια


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.