Σε μια εποχή με τόσα ερεθίσματα...

2020-10-12

Τέλος του 2020 και υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη, που έχουν ζήσει! Χωρίς να αμφισβητώ τα παθήματα κανενός και όντας παθούσα και εγώ με την σειρά μου, συμπωματικά έβλεπα τις προάλλες βίντεο αρχαίων φιλοσόφων όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ και αναρωτήθηκα "Πώς χαρακτηρίζουμε την εποχή που ζούμε δύσκολη;"

Παλιότερα για παράδειγμα έκαιγαν ανθρώπους, τους βασάνιζαν, τους μεταχειρίζονταν πολύ πιο βίαια και άδικα, δεν είχαν καν τα βασικά δικαιώματα και όμως είχαν τα κότσια να εκφράσουν αυτό που ένιωθαν ακόμη και με τις βάναυσες κυρώσεις της εποχής. Παλιότερα, δεν είχαν όσα έχουμε τώρα. Δεν ζούσαν όπως ζούμε τώρα. δεν ήξεραν τι πάει να πει επικοινωνία και τεχνολογία. 

Είμαστε στην καλύτερη, στην πιο εύκολη και πιο δυνατή εποχή των αιώνων και μάλλον, δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει καλά καλά ακόμη. Για σκεφτείτε καλύτερα! Είναι η πιο εύκολη όλων των προηγούμενων! Ε; Τι λέτε ;! Αν το καλοσκεφτείς και προσπαθήσεις να αλλάξεις μετάφραση και δεις πέρα από όλα τα δύσκολα τα οποία προφανώς και έτσι τα νιώθεις, αξίζει να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις την σκέψη και τις δράσεις σου στην σημερινή εποχή και τις απαιτήσεις της. Ίσως με λίγη παραπάνω προσπάθεια τότε να δεις μια άλλη πραγματικότητα πιο βατή και συμβατή με τα δεδομένα της εποχής που ζούμε τώρα, σε σχέση με τα δεδομένα του 20ου αιώνα! 

Η εξέλιξη είναι εδώ και είναι έντονη. Οι ρυθμοί απεριόριστα γρήγοροι και εμείς εκεί να χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να διευθετήσουμε την κάθε κατάσταση και να ενσωματωθούμε σε μια κοινωνία που σπάνια θα έλεγα καταλαβαίνουμε! Και όλα αυτά; Για να ζήσουμε όσο πιο καλά και όσο πιο βατά γίνεται, χωρίς γκρίνιες και παράπονα! Όλα αυτά για να ζήσουμε με αποδοχή προσαρμογή και αξιοπρέπεια! 

Ανοίξτε το μυαλό σας και δείτε παραπέρα από την δική σας πραγματικότητα. Προσπαθήστε να αλλάξτε το χρώμα και το ύφος των λέξεων σας! Να αλλάξτε το ύφος της ζωής σας! Αλλάξτε τις σκέψεις και τις δράσεις σας. Αλλάξτε τον τρόπο αντίληψης σας. Μπορείτε! Ίσως έτσι ο κόσμος γίνει πιο όμορφος και αλλάξετε και εσείς μέσα σας! Για σκεφτείτε... αξίζει τον κόπο; Σε μια εποχή... με τόσα ερεθίσματα και δράσεις... 

Ηλιάνα Τέγου

-BSc Συμβουλευτική & Ψυχολογία 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.