Ραντεβού στα fm!

2018-10-16

Μια μίνι χρονολογική καταγραφή: Το 1887, ο Γερμανός Heinrich Hertz (Χάινριχ Χερτζ), απέδειξε πρώτος τη φυσική ύπαρξη των ραδιοκυμάτων. To 1895/1896 o Gulielmo Marconi (Γκουλιέλμο Μαρκόνι), ο φερόμενος ως ο πατέρας του ραδιοφώνου πειραματίστηκε και διεξήγαγε την πρώτη επίδειξη ραδιοφωνικής επικοινωνίας από την οροφή των κεντρικών γραφείων των Γενικών Ταχυδρομείων στο Λονδίνο. Στη μορφή που το ξέρουμε και σήμερα άρχισε να διαμορφώνεται από το 1906 όταν εξέπεμψαν και οι πρώτες εκπομπές στη Νέα Υόρκη με τη βοήθεια του Φράνκ Κόνραντ.

Στην Ελλάδα ήδη από το 1923 άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το Χρήστο Τσιγγιρίδη το 1928 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπές. Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην περιοχή Αθηνών, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β'. Αμέσως μετά την απελευθέρωση άρχισαν να ιδρύονται κι άλλοι σταθμοί σε διάφορες πόλεις της χώρας που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.♪♪

Σήμερα το ραδιόφωνο αποτελεί τη γέφυρα που μας συνδέει με τις εξελίξεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με καθημερινούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αποτελεί ένα μέσο ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων, διαφήμισης και κυριότερα διασκέδασης.

Η μουσική υπάρχει παντού γύρω μας, μπορεί να συγκινήσει και ενεργοποιήσει τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο μας, όπως όλα τα είδη της τέχνης έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώσει την ευαισθησία και την κατανόηση προς τον συνάνθρωπο. Ηρεμεί και εκτονώνει τον νου, μετά από μια φορτική μέρα, θα τη χαρακτήριζε κανείς μέσο θεραπευτικό και αγχολυτικό (μουσικοθεραπεία). Συνδυαστικά με στίχους, με τη μορφή ενός τραγουδιού, μεταδίδει εμπειρίες, βιώματα, πορίσματα και γνώση στο κοινό. Οξύνει την κριτική σκέψη. Πλέον βρίσκουν διέξοδο οι σκέψεις και οι προβληματισμοί μας. Διανθίζεται την φαντασία μας και μεταφερόμαστε εκεί που θα θέλαμε να βρισκόμαστε. Η μουσική συχνά μας επηρεάζει καθώς πολλές φορές τη συνδέουμε με στιγμές, γεγονότα, ανθρώπους και μέρη. Τι κι αν ήρθε στη ζωή μας η τεχνολογία, το Youtube και οι πλατφόρμες που διαμοιράζουν μουσική. Αυτή θα είναι πάντα θεμέλιο και αναπόσπαστο κομμάτι της μέρας και της ζωής μας ολόκληρης. Και το ραδιόφωνο. ο παλιός καλός διαχρονικός φίλος και πομπός της...


☞ Η μουσική είναι ρευστή αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική είναι στερεοποιημένη μουσική. Wolfgang Goethe

Νένα Ε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.