Οι βασικές ανησυχίες του ανθρώπου είναι τέσσερις!

2019-12-11

Τι είναι αυτό που βασανίζει τους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια; Οι βασικές ανησυχίες είναι ίδιες μέσα στα χρόνια, απλά όσο ο καιρός γίνεται πιο σύγχρονος τόσο αυτές γίνονται και πιο έντονες. Είναι οι ίδιες που εμπλέκονται με άγχος, κατάθλιψη και φοβίες.

Οι βασικές υπαρξιακές ανησυχίες λοιπόν είναι ο θάνατος, η μοναξιά, η έννοια της ελευθερίας και η έλλειψη νοήματος ζωής. Συνταγές ευτυχίας δεν υπάρχουν, ούτε και συνταγές πως να μην έρθεις αντιμέτωπος με αυτές τις ανησυχίες. Όμως, υπάρχουν συνταγές στο πως να επωφεληθείς από αυτές και να τις χρησιμοποιήσεις για να εξελιχθείς. Όταν ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με αυτές, βιώνει μια εσωτερική κρίση, πολλές φορές επώδυνη και χρόνια.

1.Έλλειψη νοήματος ζωής

Όπως γράφει και ο Γιούνγκ, Jung (1966): "Η έλλειψη νοήματος παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία των νευρώσεων. Μια νεύρωση μπορεί εντέλει να γίνει κατανοητή ως η ψυχή που υποφέρει αφού δεν έχει ανακαλύψει το νόημα της ύπαρξής της... Περίπου ένα τρίτο των πελατών μου δεν υποφέρουν από κάποια άλλη κλινική νεύρωση παρά από την παράλογη και άσκοπη (senseless and aimless) ύπαρξή τους". Η νεύρωση εκδηλώνεται με φοβίες, ψυχαναγκασμούς και άγχος.

2.Θνητότητα

Όσον αφορά τον θάνατο οι υπαρξιστές φιλόσοφοι πιστεύουν ότι η ζωή και ο θάνατος είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος.Όσο πιο πλήρως ζούμε τη ζωή τόσο λιγότερο φοβόμαστε τον θάνατο.Οι στωικοί φιλόσοφοι έλεγαν πως ο θάνατος είναι το πιο σημαντικό γεγονός της ζωής.Το να μάθουμε να ζούμε καλά σημαίνει το να μάθουμε πως να πεθάνουμε καλά.

3.Ελευθερία

Η έννοια της ελευθερίας... πόσο σημαντικό θέμα και αυτό.Δηλαδή ενώ είσαι ελεύθερος, υπεύθυνος και ικανός να επιλέξεις το τώρα σου είσαι ταυτόχρονα δέσμιος, τόσο των πρότερων επιλογών σου όσο και των βιολογικών και περιβαλλοντικών σου επιρροών. Όπως διδάσκει και η λογοθεραπεία η ανθρώπινη ελευθερία δεν σημαίνει ελευθερία από συνθήκες αλλά ελευθερία στο να επιλέξει κανείς την στάση του απέναντι σε αυτές.

4.Μοναξιά

Πόσα ποιήματα,τραγούδια, θεατρικά έργα, πίνακες έχουν εμπνευστεί από την μοναξιά..Η μοναξιά είναι μεγάλη πληγή για τον άνθρωπο. Μπορεί κάποιος να είναι συνεχεία με ανθρώπους, αλλά να νιώθει μόνος, γιατί δεν έρχεται σε πραγματική επαφή με τους άλλους σε πνευματικό, ιδεολογικό, και συναισθηματικό επίπεδο. Επίσης μπορεί ένας άνθρωπος να μην έχει πραγματικά και φυσικά κανέναν άνθρωπο στη ζωή του και να ζει στην προσωπική του απομόνωση. Ή πλέον μπορεί ο άνθρωπος να ζει μέσω κοινωνικών δικτύων και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπέρτατη ανάγκη του ανθρώπου για αληθινή επαφή.

Για όποιον λόγο και αν έχει κάποιος επιλέξει να νιώθει μόνος πρέπει να καταλάβει τον βασικό πρώτο κανόνα για την μοναξιά του, και αυτό είναι ότι το έχει επιλέξει.Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα επιλέγει να είναι μόνος και είναι υπεύθυνος για την κατάστασή του. Οπότε εδώ έρχεται η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία αλλά και νέες προσεγγίσεις των προπονητών ζωής και σε βοηθούν να διαχειρίζεσαι την ζωή σου και να επιλέγεις συνειδητά όλα αυτά που θες να σου συμβούν.

Αποστολάκη Κ. Κωνσταντίνα

-Σύμβουλος συνθετικής θεραπείας
-Σύμβουλος ψυχικής υγείας
-Ψυχοθεραπεύτρια