Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλας;

2020-10-14

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια δύσκολη καθημερινότητα, τόσο οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά όσο και συναισθηματικά. Επικρατεί μια αβεβαιότητα σε όλους αυτούς τους τομείς και είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψιν.
Βέβαια, ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, συνειδητοποιώ ότι οι καιροί ως επί το πλείστων ήταν δύσκολοι, και δεν χρειάζεται κάποιος να έχει μαντικές ιδιότητες για να αναγνωρίσει ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί. Ναι η ζωή είναι και θα είναι δύσκολη. Το θέμα είναι πως θα την αντιμετωπίσεις εσύ.

Ακούω πολύ συχνά ότι έχει χαθεί η επικοινωνία, και ως ψυχολόγος συνειδητοποιώ μέρα με την μέρα ότι το γεγονός αυτό μας επηρεάζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε. Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω (Iρλανδός κριτικός, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1925) κάποτε είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα επικοινωνίας είναι ότι δεν ακούμε με την πρόθεση να καταλάβουμε τι έχει να μας πει ο συνομιλητής μας, αλλά με την πρόθεση να του απαντήσουμε. Μια αντίληψη άκρως επίκαιρη και σημαντική.

Οι ρυθμοί μας είναι γρήγοροι, η ζωή είναι πολύ συχνά άδικη και σίγουρα όλοι μας έχουμε την ανάγκη να ακουστούμε. Αλλά αναρωτιέμαι... θέλουμε απλά να ακουστούμε ή θέλουμε να γίνουμε κατανοητοί; Γιατί ανάμεσα σε αυτά τα δύο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να γίνουμε κατανοητοί; Εδώ η απάντηση είναι περίπλοκη και συνδέεται με πολλές συνιστώσες. Όταν όμως έχει αρχίσει να σε προβληματίζει κάτι, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να το λύσεις!

Κάποτε κάποιος μου είπε ότι αυτή η ζωή είναι δώρο. Ότι πρέπει να εκτιμάμε την κάθε μέρα και να την ζούμε σαν μοναδική -εύκολο να το λες, το κάνεις όμως;

Επίσης, ακούω συχνά πόσο σημαντικό είναι να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου... Διαφωνώ! Δεν έχει ουσία να είσαι ο καλύτερος, ο πιο έξυπνος και ο πιο επιτυχημένος. Σημασία έχει να είσαι ψυχικά και σωματικά υγιείς! Να έχεις υπομονή και πίστη στον εαυτό σου. Μην θέτεις στόχους που είναι δύσκολο να κατακτήσεις. Θα κάνεις λάθη, θα προκύψουν πράγματα που δεν είχες υπολογίσει, θα πονέσεις! Είναι δεδομένο! Όλα στην ζωή μας έρχονται με κάποιο κόστος, κάθε μέρα είναι και μια απόφαση.

Γ 'αυτό μίλα! Πες την άποψή σου! Και πιο σημαντικό από όλα, πες τι νιώθεις! Και όταν φτάσεις σε ένα σημείο να αναγνωρίζεις και να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου θα έρθεις πιο κοντά με τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν και ταυτόχρονα, θα γνωρίσεις τον εαυτό σου... Τι σε αγχώνει, τι σε κάνει να λυπάσαι, να φοβάσαι, να γελάς, να αγαπάς!

Καλύτερα να μιλάς λοιπόν! (και να μασάς!)

Μελίνα Στούπα


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.