Ήρθε καλοκαίρι, ώρα να χωρίσεις. Ή μήπως όχι;

2019-06-14

Επιτέλους μπήκε καλοκαιράκι. Η εποχή που όλοι τόσο αγαπάμε και μετράμε αντίστροφα όλο τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι να έρθει. Όλοι έχουν συνδέσει το καλοκαίρι με ξενοιασιά, ατέλειωτα ξενύχτια μέχρι το πρωί, πάρτι στις παραλίες και άφθονο αλκοόλ. Κάποιοι αγχώνονται κιόλας.

Όχι οι ελεύθεροι, οι άλλοι. Αυτοί που έχουν σχέση. Μόλις πλησιάσει η αγαπημένη εποχή όλων λοιπόν, ψάχνονται. Ψάχνουν αφορμές και δικαιολογίες να χωρίσουν. Σχέση το καλοκαίρι; Ούτε καν. Καλοκαίρι και σχέση, δεν πάνε μαζί. Οι δεσμεύσεις ανήκουν στον χειμώνα, όταν θα θες να χουχουλιάσεις κάτω από τα παπλώματα τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ελευθερίας, όπως υποστηρίζουν. Θέλουν να μην έχουν καμία υποχρέωση, να μην δίνουν πουθενά λογαριασμό για το πού είναι, πού θα πάνε και τι θα κάνουν. 

Λίγο ανώριμο ε; Θα συμφωνήσω. Παρεξηγημένη η έννοια του καλοκαιριού τελικά. Δεν αμφισβήτησε κανείς ότι καλοκαίρι ίσον ελευθερία. Τι ελευθερία όμως; Η ελευθερία του μυαλού, όχι η αποδέσμευση από τον άνθρωπό σου. Εάν είσαι σε σχέση και σου έχουν περάσει παρόμοιες σκέψεις από το μυαλό, τότε κάτι πάει λάθος. Με σένα; Με το ταίρι σου; Και με τους δύο; Αυτό πρέπει να το βρεις εσύ. Δεν είναι λογικό να σκέφτεται έτσι ένας ερωτευμένος, να προσπαθεί να βρει τρόπους να χωρίσει για τρεις μήνες καυλάντας στην ουσία. Γιατί αν το καλοσκεφτείς δεν είναι τίποτα παραπάνω. 

Και πες ότι χώρισες. Είσαι ελεύθερος τώρα, όλο το καλοκαίρι είναι για σένα και μόνο. Πας με όποιον/α βρεις ευκαιρία, ξεφεύγεις, χάνεις τον έλεγχο, ζεις το καλοκαίρι σου όπως νομίζεις ότι θα έπρεπε. Μετά μόλις χειμωνιάσει πάλι τι κάνεις; Ψάχνεις να βρεις μια ζεστή αγκαλίτσα πάλι "γιατί ξεκινάνε τα κρύα μωρέ" και δεν μπορείς την μοναξιά. Το λιγότερο γελοίο θα έλεγα.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να έχεις μια υγιή σχέση. Εκτός από ελευθερία, καλοκαίρι σημαίνει και έρωτας. Ένας ερωτευμένος μπορεί να καταλάβει. Τι πιο ρομαντικό από το να έχεις αγκαλιά τον έρωτά σου και να βλέπετε παρέα το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα; Οι βόλτες στην παραλία, τα φιλιά στη θάλασσα, οι hangover καταστάσεις που θα σκέφτεστε το πρωί και θα γελάτε μαζί... Καταστάσεις που δένουν ακόμα πιο πολύ ένα ζευγάρι. Ένα ζευγάρι, το τονίζω, ερωτευμένο. Γιατί αν ανήκεις στον τύπο ανθρώπου που έχεις μια σχέση έτσι για να περνάει η ώρα, γιατί δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις ή απλά για την προσωπική σου ικανοποίηση, τότε βρίσκεσαι σε άλλη κατηγορία, την οποία δεν θα αναλύσουμε τώρα. 

Αλλά ξέρεις κάτι; Αν ήσουν πραγματικά ερωτευμένος δεν θα είχες τέτοιες σκέψεις. Και μόνο στην ιδέα θα τρελαινόσουν. Με ''πιάνεις'' νομίζω. Η αληθινή αγάπη δεν κοιτάζει εποχές. Επομένως, τον άνθρωπο που αγαπάς δεν τον ''βολεύεις'' βάση εποχής, ώρας, μέρας. Τον θες στην ζωή σου για χθες, σήμερα, αύριο και για πάντα.

Μαρίζα Σκάκια


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.