Η ζωή του άλλου!

2018-10-28

Δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς το λεγόμενο κοινωνικό ενδιαφέρον. Όλοι θυμόμαστε την αξέχαστη "παπαδιά" του καφέ της Χαράς που πάνω από όλα είχε ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω της πλήξης τους καταφεύγουν στο κουτσομπολιό και στην περιέργεια για τη ζωή του άλλου. Και καλά είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να επέμβουν. Όταν όμως συμβαίνει κάτι σημαντικό και είναι αναγκαίο να επέμβουν κάνουν σαν να μην γνωρίζουν την κατάσταση. Όπως σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα και έτσι δεν ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία. Κλείνουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους εκεί που είναι σημαντικό να μιλήσουν, εκεί πραγματικά έχει αξία να ασχοληθούν και να κοινοποιήσουν ένα γεγονός. Από την άλλη πλευρά όμως είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν να βρουν ενδιαφέρον στη ζωή των άλλων αντί να κοιτάξουν τη δική τους ζωή. Αυτό το φαινόμενο συναντάται περισσότερο στις μικρές επαρχιακές πόλεις καθώς οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους. 

Αυτοί που ζουν στις μεγάλες πόλεις ζουν περισσότερο στην αφάνεια αφού οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που δεν προλαβαίνουν να ενδιαφερθούν για το τι κάνει ο διπλανός... Χάνουν τόσες ώρες της ημέρας στις μετακινήσεις τους που δεν προλαβαίνουν να ασκήσουν έλεγχο στους άλλους.Συχνά όλοι κρίνουν τις πράξεις κάποιου χωρίς να βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του. Αν πραγματικά βρίσκονταν στη θέση του μπορεί να αντιμετώπιζαν κάτι με πολύ χειρότερο τρόπο. 

Σε οτιδήποτε διαφέρουμε από τους υπόλοιπους είναι πάντα κατακριτέο και γεννά ρατσισμό. Υπάρχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα πάντα, για το πως να φέρεσαι, για το πως θα πρέπει να ντύνεσαι με βάση τα δεδομένα της εποχής, για το πως να είσαι γενικότερα. Μέσα από αυτά ο καθένας καταπιέζει τις δικές του επιθυμίες και τον δικό του χαρακτήρα. Και φυσικά σε αντίθετη περίπτωση που ακολουθεί τα δικά του "θέλω" δέχεται κριτική. 

Σημασία έχει ο καθένας να κοιτάει τη ζωή του και τα όνειρα του και να αγωνίζεται για αυτά. Δεν έχει νόημα να κοιτάς τι έχει κάνει ο διπλανός σου αλλά πραγματικά τι επιθυμείς να κάνεις εσύ... Εξάλλου η αξία βρίσκεται στα μικρά και καθημερινά πράγματα. 

Ο καθένας ας κοιτάξει την ευτυχία σε αυτά που έχει τα απλά και δεδομένα τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν έχουν στη ζωή τους. Αυτά που έχουμε μάθει να είναι δεδομένα είναι και τα πιο σημαντικά στη ζωή. Ο καθένας λοιπόν ας οργανώσει τη ζωή του με βάση τα δικά του μέτρα και σταθμά και όχι με βάση τι κάνουν οι γύρω του. Σταματήστε επιτέλους να εκδηλώνετε ψεύτικο ενδιαφέρον και κοιτάξτε τη δική σας πορεία!

Παρασκευή Κ. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τι όμορφη που μπορείς να ζωγραφίσεις την ζωή. Φτάνει να το θες... Φτάνει να είναι κάποιος εκεί σε αυτό σου το ταξίδι να σου υπενθυμίζει την ομορφιά του προορισμού και τον στόχο σου! Τα χρώματα που βάζεις στην ζωγραφιά της ζωής σου, χρώματα ευτυχίας, χαράς, κατανόησης, αποδοχής, χρώματα έντονα και ζωηρά!

Μα νερό να γίνονταν και ανάμεσα από τα δάχτυλα σου να έβρισκαν διέξοδο που το κακό; Τα χέρια σου μια φορά θα τα μούσκευες... θα ένιωθες την γλυκιά δροσιά της προσπάθειας στα ακροδάχτυλά σου... θα σου κόβονταν η ανάσα και εκεί που θα νόμιζες ότι αναπνοή δεν μπορείς να πάρεις και πως ήρθε η ώρα να πεθάνεις...
Αέρας...

Πώς να σου κρυφτώ; Με διαβάζεις σαν ανοιχτό βιβλίο ήδη από την αρχή μας... Ξέρεις πάντα τι να μου πεις και ποια λόγια θα χρησιμοποιήσεις. Έχεις το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες στην ψυχή, τη σκέψη και στο υποσυνείδητο μου κι αυτό σου το εμπιστεύτηκα εγώ.