Η ζωή του άλλου!

2018-10-28

Δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς το λεγόμενο κοινωνικό ενδιαφέρον. Όλοι θυμόμαστε την αξέχαστη "παπαδιά" του καφέ της Χαράς που πάνω από όλα είχε ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω της πλήξης τους καταφεύγουν στο κουτσομπολιό και στην περιέργεια για τη ζωή του άλλου. Και καλά είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να επέμβουν. Όταν όμως συμβαίνει κάτι σημαντικό και είναι αναγκαίο να επέμβουν κάνουν σαν να μην γνωρίζουν την κατάσταση. Όπως σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα και έτσι δεν ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία. Κλείνουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους εκεί που είναι σημαντικό να μιλήσουν, εκεί πραγματικά έχει αξία να ασχοληθούν και να κοινοποιήσουν ένα γεγονός. Από την άλλη πλευρά όμως είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν να βρουν ενδιαφέρον στη ζωή των άλλων αντί να κοιτάξουν τη δική τους ζωή. Αυτό το φαινόμενο συναντάται περισσότερο στις μικρές επαρχιακές πόλεις καθώς οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους. 

Αυτοί που ζουν στις μεγάλες πόλεις ζουν περισσότερο στην αφάνεια αφού οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που δεν προλαβαίνουν να ενδιαφερθούν για το τι κάνει ο διπλανός... Χάνουν τόσες ώρες της ημέρας στις μετακινήσεις τους που δεν προλαβαίνουν να ασκήσουν έλεγχο στους άλλους.Συχνά όλοι κρίνουν τις πράξεις κάποιου χωρίς να βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του. Αν πραγματικά βρίσκονταν στη θέση του μπορεί να αντιμετώπιζαν κάτι με πολύ χειρότερο τρόπο. 

Σε οτιδήποτε διαφέρουμε από τους υπόλοιπους είναι πάντα κατακριτέο και γεννά ρατσισμό. Υπάρχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα πάντα, για το πως να φέρεσαι, για το πως θα πρέπει να ντύνεσαι με βάση τα δεδομένα της εποχής, για το πως να είσαι γενικότερα. Μέσα από αυτά ο καθένας καταπιέζει τις δικές του επιθυμίες και τον δικό του χαρακτήρα. Και φυσικά σε αντίθετη περίπτωση που ακολουθεί τα δικά του "θέλω" δέχεται κριτική. 

Σημασία έχει ο καθένας να κοιτάει τη ζωή του και τα όνειρα του και να αγωνίζεται για αυτά. Δεν έχει νόημα να κοιτάς τι έχει κάνει ο διπλανός σου αλλά πραγματικά τι επιθυμείς να κάνεις εσύ... Εξάλλου η αξία βρίσκεται στα μικρά και καθημερινά πράγματα. 

Ο καθένας ας κοιτάξει την ευτυχία σε αυτά που έχει τα απλά και δεδομένα τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν έχουν στη ζωή τους. Αυτά που έχουμε μάθει να είναι δεδομένα είναι και τα πιο σημαντικά στη ζωή. Ο καθένας λοιπόν ας οργανώσει τη ζωή του με βάση τα δικά του μέτρα και σταθμά και όχι με βάση τι κάνουν οι γύρω του. Σταματήστε επιτέλους να εκδηλώνετε ψεύτικο ενδιαφέρον και κοιτάξτε τη δική σας πορεία!

Παρασκευή Κ. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.