Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο...

2019-03-07

Μόλις έδωσες το τελευταίο σου μάθημα και προετοιμάζεσαι για την πτυχιακή η οποία θα σε οδηγήσει στην αποφοίτηση. Μέσα σου νιώθεις νοσταλγία και αναρωτιέσαι πως γίνεται να πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός. Σκέφτεσαι πως αυτό το υπέροχο ταξίδι που ονομάζεται πανεπιστήμιο έλαβε τέλος και φτάνεις σιγά σιγά στον προορισμό σου. Πλησιάζεις όλο και πιο κοντά στα όνειρα σου και στους στόχους σου που τόσο απεγνωσμένα θες να πετύχεις. Γιατί σαν μια νέα ψυχή σε αυτόν τον πλανήτη, έχεις όνειρα, πολλά όνειρα...

Αναπολείς την πρώτη μέρα που ήρθες που πέρασες την πόρτα της αίθουσας έχοντας αυτό το απλανές και απορημένο βλέμμα. Kαινούρια πρόσωπα, καινούργιο περιβάλλον και ανησυχείς για το αν θα μπορέσεις να προσαρμοστείς εύκολα. Kάθε φορά λένε που τελειώνει κάτι σκέφτεσαι πάντα την αρχή.

Η ζωή όμως δεν σταματάει έδω. Το να τελειώσεις το πανεπιστήμιο ήταν απλά ένα μεταβατικό στάδιο για το τι θα επακουλουθήσει. Η ζωή σου τώρα ξεκινά που ανοίγεις τα φτερά σου και ακουλουθείς το δρόμο που εσύ επέλεξες, όσο δύσκολος και να σου φαίνεται. Αλλά πρέπει να πάρεις το ρίσκο και να ανακαλύψεις πού θα σε οδηγήσει και τι θα προκύψει στην πορεία.

Όσο τρομαχτικό και αν φαίνεται είναι ταυτόχρονα τόσο συναρπαστικό, γιατί το μέλλον σου ξεκινά όποτε αρπάζεις την ευκαιρία και απλά αποδέχεσαι ό,τι και αν συμβεί. Δε νομίζω να υπήρχε άνθρωπος που να μην τρομοκρατήθηκε όταν ξεκίνησε μόνος του τα πρώτα βήματα της καινούριας του ζωής. Να μην πάγωσε στην ιδέα πως από δω και πέρα πρέπει να ανταπεξέλθει μόνος του σε ότι του παρουσιάσει, χωρίς να έχει από πίσω του τους γονείς του να τον καθοδηγούν. Στην ιδέα ότι από δω και πέρα τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ και γίνονται ζόρικα.

Αυτό όμως θα έπρεπε στον καθένα μας να μας δίνει περισσότερο κίνητρο να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν, αν όχι αυτό, τουλάχιστον να έβρισκε μέσα του τον τρόπο να αγαπήσει αυτό που θα κάνει, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό στη ζωή, να αγαπάς ό,τι κάνεις γιατί τότε είναι σίγουρο ότι θα το κάνεις με όλη σου την ψυχή.

Όταν κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί τότε γίνεσαι πιο δημιουργικός και πιο αποδοτικός. Και προχωράς κάθε μέρα και εξελίσσεσαι και βάζεις καινούριους στόχους. Ανεβαίνεις συνεχώς επίπεδο και βελτιώνεσαι .Γι' αυτό αξίζει να πάρεις το ρίσκο και να ριψοκινδυνέψεις όσο φόβο και να νιώθεις.

Τι πιο σπουδαίο από το να ξεπερνάς τα όρια σου και να αφήνεσαι ελεύθερος. Εμείς οι ίδιοι ορίζουμε την μοίρα μας και μόνο με δική μας θέληση και πρωτοβουλία θα τα επιτύχουμε όλα αυτά που θέλουμε. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε από τους άλλους, παρά μόνο από εμάς τους ίδιους. Μόνο εμείς μπορούμε να το χτίσουμε σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι... Γιατί τα σημαντικά και τα ωραία πράγματα στην ζωή χρειάζονται χρόνο και υπομονή και δυνατή θέληση.

Όσοι βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο στην ζωή σας απλά τολμήστε, κάντε αυτό που επιθυμείτε βαθιά στην καρδιά σας... Πραγματοποιείστε τα όνειρα σας ένα-ένα και τις πιο βαθιές σας επιθυμίες και πάρτε το θάρρος εσείς οι ίδιοι να καθορίσετε την ζωή σας σύμφωνα με το δικό σας τρόπο και τα δικά σα θέλω, γιατί το μέλλον σας ανήκει. Θέληση να έχετε και δε θα υπάρχει τίποτα που να θεωρείτε αδύνατο!!!

Μαριλένα Σ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.