Η τέχνη της ζωής...

2019-11-28

Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και καθώς οι δείκτες στο ρολόι δεν στέκονται στιγμή προσοχή, η ζωή κυλά σαν άμμος ανάμεσα στα δάχτυλα μας.

Είναι μαγικό να μετουσιώνεται στην ψυχή και την καμπύλη των χειλιών μας η χαρά του άλλου. Γνωστός είτε άγνωστος για σένα. Αν καταφέρεις να γίνεις αυτό το σπάνιο είδος ανθρώπου "συλλέκτης αυθεντικών στιγμών" δε μπορεί να συλλάβει ανθρώπου νους , πόση δύναμη συμπυκνώνεις μέσα σου. Οι στιγμές είναι πολύτιμο υλικό.

Τη στιγμή που εκχειλίζεις την ουσία από ένα χαμόγελο , από την στάση και τις κινήσεις κάποιου ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα του σώματος, ένα αστείο ή μια ιστορία που θα ακούσεις. Οι πολλαπλές εικόνες ολόγυρα σου είναι γεμάτες λέξεις, αλλά ταυτόχρονα ένας άγραφος καμβάς για εσένα , τον περαστικό θεατή. 

Σκέψου κάποιον που παίζει με ένα σκυλάκι, κάποιον να χορεύει στο ίδιο μουντό σοκάκι που διασχίζεις, ένα ερωτευμένο ζευγάρι που περπατά χέρι χέρι και αγκαλιά ή εκδηλώνει την αγάπη του, μια γλυκιά αφιέρωση στο ραδιόφωνο, εκείνο το τραγούδι που έψαχνες ή αγαπάς ακούγοντας την αγαπημένη σου εκπομπή, μια παράσταση που είδες, μια στοργική μαμά με το παιδί της, η μεγάλη χαρούμενη παρέα που γιόρταζε ή γλεντούσε τη ζωή στο μαγαζί δίπλα στη δική σου παρέα, το γέλιο των παιδιών στην παιδική χαρά της γειτονιάς σου, το κείμενο που άφησε αποτύπωμα στην φιλοσοφία σου, είναι τόσα πολλά κι όλα γύρω μας.

Κάθε σου μέρα είναι μια σύνθεση από μικρές πράξεις και συνοπτικές συνομιλίες, ένα όμορφο σύνολο στιγμών στο βιβλίο της ζωή σου.
Τη ζωή δεν την μαθαίνεις μόνο από όσες στιγμές έχεις ζήσει, τον κόπο σου, τα λάθη, τις αποτυχίες, αλλά και τις απρόσμενες επιτυχίες σε προσωπικό επίπεδο. Ως παρατηρητής και καλός αλλά όχι αδιάκριτος ακροατής , μπορείς εξίσου να διδαχθείς τα μυστικά του ευ ζην. Αρκεί μόνο να ανοίξεις τα μάτια και τα αυτιά σου και να χρωματίσεις την μέρα σου με το κάτι καινούργιο που έχει να σου προσφέρει.

Ας αποδεχτούμε ότι οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη, κατά βάση ο χαρακτήρας μένει ίδιος και σταδιακά βελτιώνεται. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία για ένα αύριο γεμάτο κατανόηση , σεβασμό και αγάπη απέναντι στον συνάνθρωπο μας, κοιτώντας την ουσία και όχι τα ελαττώματά και τα αρνητικά στοιχεία. Καθένας είναι φτιαγμένος από αντιθέσεις και αυτό τον κάνει μοναδικό.

☞When you choose to see the good in others, you end up finding the good in yourself. -Unknown

Νένα Ε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.