Η ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία!

2019-12-04

Η τρίτη ηλικία είναι η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα. Υπολογίζεται ότι το 18 με 20 τοις εκατό του πληθυσμού της Ελλάδας είναι άνω των 65 ετών, ποσό που θα ανέλθει σε 25 με 28 τοις εκατό σε 25 χρόνια.

Σίγουρα η τρίτη ηλικία προσδιορίζεται από την λέξη αλλαγή, είναι μια τεράστια αλλαγή σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι το επίπεδο της ψυχικής ισορροπίας. Σιγά σιγά οι ψυχικές διαταραχές αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους με τις πιο συχνές να είναι η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι το 4-7% των ηλικιωμένων παρουσιάζουν κατάθλιψη ενώ το 15% των ηλικιωμένων που πάσχουν από κατάθλιψη θα οδηγηθούν σε αυτοκτονία. Στην ηλικία των 65 χρόνων όπου και θεωρείται η εισαγωγή στην τρίτη ηλικία, η πλειοψηφία των ανθρώπων συνταξιοδοτούνται. Αυτό σημαίνει πως ξαφνικά χάνουν τον ρόλο τους ως εργαζόμενα και ενεργά μέλη της κοινωνίας. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι με την αναπροσαρμογή της καθημερινότητάς τους, επειδή πλέον δεν εργάζονται και μένουν στο σπίτι.

Η κοινωνικότητα τους πέφτει καθώς ο κοινωνικός τους κύκλος και οι δραστηριότητες τους μειώνονται.Επίσης τα έσοδα μειώνονται. Αισθάνονται αυτή την απώλεια του προηγούμενου ρόλου τους και η δυσκολία προσαρμογής στην νέα καθημερινότητα είναι μεγάλη. Αυτό τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα την ανία και την αδράνεια.Οι ηλικίες αυτές συνοδεύονται με προβλήματα υγείας καθώς προχωρούν προς τη φυσική φθορά και γίνονται πιο ευάλωτοι σωματικά.

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον.Σκέφτονται ότι επιβαρύνουν τον περίγυρό τους, και πως εξαρτώνται από αυτόν. Πολλές φορές βλέπουν στους άλλους το βλέμμα της απόρριψης η ακόμη χειρότερα της αδιαφορίας. Και μέσα σε όλα αυτά η σκέψη του θανάτου που πλησιάζει αρχίζει να τους απασχολεί συχνά. Η κοινωνία έχει δημιουργήσει ορισμένες προκαταλήψεις όσον αφορά την Τρίτη ηλικία, θεωρούνται ότι δεν έχουν πλέον δυνατότητες και επομένως είναι περιθωριοποιημένοι.Αντιμετωπίζονται συχνά σαν άτομα μη ενεργά, μη παραγωγικά και μη εξελίξιμα σαν ένα βάρος στην κοινωνία.

Αυτό το νιώθουν και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι με αποτέλεσμα να παραιτηθούν από το δικαίωμα τους στην ζωή και να δημιουργηθεί ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Αυτό φυσικά είναι λάθος διότι στον αντίποδα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η τρίτη ηλικία είναι τα χρυσά χρόνια του ανθρώπου γιατί έχει αρκετό χρόνο και λίγες υποχρεώσεις για να κάνει δραστηριότητες που του αρέσουν, και ασχολίες που αγαπά. Οι ηλικιωμένοι είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτούν αυτήν την αλλαγή με αισιοδοξία. Είναι στο χέρι όλων μας να τους κάνουμε να νιώσουν ότι αξίζουν την προσοχή μας και ως κοινωνία και ατομικά.

Η συμβουλευτική θεραπεία θα μπορούσε να είναι επίσης αρκετά ωφέλιμη και αποτελεσματική στα άτομα τρίτης ηλικίας. Η προσωποκεντρική προσέγγιση έχει την πιο κατάλληλη βάση για την ανάπτυξη θεραπευτικής σχέσης με τον ηλικιωμένο που έχει ανάγκη. Έχει ανάγκη από θετική αναγνώριση, ενεργητική ακρόαση και αποδοχή. Σύμφωνα με τον Rogers, η αποδοχή δημιουργεί ζεστασιά και ασφάλεια και η ασφάλεια της συμπάθειας και η ευγνωμοσύνη ως πρόσωπο είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε μια σχέση βοήθειας (Rogers, 2006).

Αποστολάκη Κ. Κωνσταντίνα

-Σύμβουλος συνθετικής θεραπείας
-Σύμβουλος ψυχικής υγείας
-ΨυχοθεραπεύτριαΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.