Η μάθηση είναι δική σου!

2018-10-07

Τη μάθηση δεν μπορεί κανένας να στη πάρει πίσω!

Αυτή την εβδομάδα θα ήθελα να τιμήσω το έργο όλων των εκπαιδευτικών προβάλλοντας την αξία της μάθησης. Ένα αγαθό ανεκτίμητο που δεν μπορεί να μας προσφερθεί απλόχερα αλλά δεν πρέπει να το στερούμαστε. Ο καθένας βέβαια θα πρέπει να καταβάλλει και προσωπική προσπάθεια για να αποκτήσει γνώση. Αν δεν το επιθυμεί πραγματικά να λάβει γνώση τότε θα είναι πιο δύσκολο για τον εκπαιδευτικό να μεταδώσει γνώσεις.

Ο καθένας θα πρέπει να έχει πρόσβαση στη μάθηση με τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να μάθει. Θα πρέπει να του παρέχεται η αγωγή που ταιριάζει στον δικό του ρυθμό μάθησης καθώς και οι μέθοδοι θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα δικά του φυσικά προβλήματα και δυσκολίες που τυχόν μπορεί να αντιμετωπίζει. Η διδασκαλία θα πρέπει να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.

Το καλό με τη μάθηση είναι πως αποκτάται με κόπο αλλά ποτέ κανένας δεν μπορεί να στη κλέψει. Οι γνώσεις που αποκτάμε είτε με εντατική μελέτη είτε μας παρέχονται από άλλους δεν μπορούν να χαθούν. Είναι ανεκτίμητο αγαθό και δεν μπορεί κανένας να μας το στερήσει. Όσο κι αν προσπαθήσει, η γνώση που έχει γίνει κτήμα μας δεν μπορεί να εκλείψει. Οι γνώσεις που αποκτάμε ακόμα και με προσωπικά βιώματα μένουν πάντα αναλλοίωτες.

Η διαδικασία της μάθησης είναι πολλές φορές επίπονη και δύσκολη. Ας αναλογιστούμε πόσα πράγματα έχουμε μάθει με πολύ κόπο και φυσικά με πολύ θέληση. Το σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση. Αυτός που θέλει να αποκτήσει γνώσεις πάνω σε κάτι έχει τα πιο ισχυρά κίνητρα. Τα κίνητρα που πηγάζουν από μας είναι τα πιο ισχυρά και μπορούν να αποφέρουν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν υπάρχει θέληση για μάθηση σίγουρα υπάρχει και ο τρόπος . Το κάθε παιδί μπορεί να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του αρκεί να έχει υποστήριξη.

Ακόμα και σε πρακτικές γνώσεις που έχουν αξία στην καθημερινότητα , μέσα από την εξάσκηση ο καθένας μπορεί να τις ενισχύσει και να γίνει ακόμα καλύτερος. Αυτές οι γνώσεις θα είναι πάντα δικές του και δεν μπορούν να χαθούν. Ας είμαστε λοιπόν φιλομαθείς ως άνθρωποι, όσες γνώσεις αποκτάμε μπορεί κάποια στιγμή να μας φανούν χρήσιμες. Ας επιδιώκουμε να μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί. Οι γνώσεις είναι πάντα χρήσιμες και δεν μπορούν να μας τις στερήσουν γι' αυτό θα πρέπει να κατανοούμε τη σημασία τους. Ο καθένας θα πρέπει να επιδιώκει τη γνώση ακόμα και αν πολλές φορές είναι ο δύσκολος δρόμος που θα ακολουθήσει.

Παρασκευή Κ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.