Η επίδραση των ταξιδιών στην ψυχολογία!

2019-12-19

Στις μέρες μας όπου η πίεση της καθημερινότητας, η αίσθηση ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα, οι οικονομικές δυσκολίες, η αναζήτηση του «ιδανικού» συντρόφου, μας πνίγουν και το άγχος συσσωρεύεται πολλοί κάνουμε την αυθόρμητα την σκέψη «ας κάνω ένα ταξίδι να ξεσκάσω».

Πράγματι η φυγή από την καθημερινή ρουτίνα είναι ένας λόγος να ψάξεις έναν προορισμό, να πάρεις έναν καλό φίλο, τον σύντροφό σου ή ακόμα και μια βαλίτσα και την αφεντικά σου και να φύγεις. Τα ταξίδια όμως είναι και ένα μέσο διαμόρφωσης της προσωπικότητας μας μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα που απορρέουν από αυτά γεννώντας συναισθήματα και αναμνήσεις μοναδικές για τον καθένα. Μελέτες δείχνουν πως η εμπειρία ενός ταξιδιού μπορεί να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία του ατόμου. Άλλωστε σκεφτείτε τον εαυτό σας μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, η μία μικρή απόδραση μέσα στο χρόνο πόσο πιο γεμάτοι νιώθετε γυρίζοντας πίσω στην καθημερινότητα, όσο «άδειοι» και αν νιώθετε στο... πορτοφόλι σας.

Σύμφωνα με τον Thomas Gilovich καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cornell ο οποίος έχει ασχοληθεί πάνω από είκοσι χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα ολοκληρώνοντας πλήθος μελετών, η ευτυχία προέρχεται από τα βιώματα και την εμπειρία, όπως αυτή ενός ταξιδιού και δεν έχει σχέση με τα υλικά αγαθά. Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκε με το πως αισθάνονται τα άτομα όταν ξοδεύουν χρήματα για αγορές υλικών αντικειμένων, σε αντίθεση με εμπειρικές-βιωματικές αγορές. Διαπίστωσε ότι τα άτομα που ξόδευαν χρήματα για την απόκτηση εμπειριών ήταν πιο ευτυχισμένα από αυτούς που τα σπαταλούσαν για υλικά αντικείμενα. Ο λόγος είναι ότι η ευτυχία και ο ενθουσιασμός που προσφέρουν τα αντικείμενα είναι εφήμερος και δεν διαρκεί πολύ. Ένα ταξίδι από την άλλη θα φέρει μαζί του συναισθήματα , γνωριμίες και νέες εμπειρίες. 

Tα βιώματα είναι αυτά που καθορίζουν την ταυτότητα ενός ατόμου, ενισχύουν επίσης τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία μεταξύ τους. Άλλες μελέτες έχουν εξάγει το συμπέρασμα ότι τα ταξίδια ενισχύουν την δημιουργικότητα καθώς αποφορτίζουν τα άτομα από το στρες και τα θετικά συναισθήματα αυξάνονται (DeBloom, Ritter, Kühnel, Reinders και Geurt ,2014). Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και μία νέα αναπτυσσόμενη τάση της εποχής που θέλει τους νέους ειδικά να οργανώνουν ταξίδια ανά τον κόσμο περισσότερο από την απόκτηση αγαθών και αντικειμένων. Αυτή η νέα κουλτούρα έχει χαρακτηριστεί ως εμπειριαρχία από τον James Wallman.

Να ταξιδεύετε, γεμίστε τη ζωή σας με εμπειρίες και εικόνες που δεν έχετε την ευκαιρία να βλέπετε καθημερινά. Ταξιδέψτε γνωρίστε νέους ανθρώπους, κουλτούρες, πολιτισμούς και σίγουρα εκεί θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Σε τελική ανάλυση, αν το καλοσκεφτείτε, δεν ταξιδεύουμε απλά για να ''ξεφύγουμε'' από τη ζωή, αλλά για να μην προλάβει η ίδια η ζωή να ξεφύγει από εμάς.

Αντώνης Τηλιγάδης 

-BSc Ψυχολογίας

-MSc Κλινικής & Κοινοτικής Ψυχολογίας, φοιτητής 

-PgD Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβων ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.