Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι τα θεμέλια των σχέσεων!

2019-03-15

Η εμπιστοσυνη είναι το κύριο στοιχείο και το γερό θεμελείο μιας σχέσης, είτε φιλικής είτε ερωτικής. Χωρίς αυτήν μια σχέση δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Δεν θα έχει γερές βάσεις και είναι βέβαιο πως ανα πάσα στιγμή θα διαλυθεί.

Βέβαια η εμπιστοσύνη συνοδέυεται με τον σεβασμό, καθώς όχι μόνο πρέπει να εμπιστέυεσαι τον συνάνθρωπο σου, αλλά και να τον σέβεσαι. Πρέπει να μάθεις να σέβεσαι την κάθε προσωπικότητα, όσο και να μην ταιριάζει με την δική σου. Να την δέχεσαι όπως είναι, χωρίς να θέλεις να την αλλάξεις, γιατί είναι ενδιαφέρον να γνωρίζεις διάφορες προσωπικότητες ώστε να μαθαίνεις καινουργία πράγματα.

Αν δεν υπάρξει βέβαια σεβασμός και από το άλλο άτομο εκεί η καταστάση γίνεται περίπλοκη. Βέβαια η εμπιστοσύνη και ο σέβασμος δεν είναι κάτι που μπορείς να απαιτήσεις, αλλά πρέπει να τα κερδίσεις. Γενικά ζούμε σε μια εποχή που πλέον αυτά τα δυο χαρακτηριστικά σπανίζουν σε έναν άνθρωπο. Πρέπει να ψάξεις με πολύ προσοχή να βρεις ένα άτομο που θα διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ζούμε σε μια εποχή που γενικά ο καθένας κοιτά πώς να πάρει κάτι από σένα. Δηλαδή έτσι δημιουργούνται οι περισσότερες σχέσεις πλέον, ανάλογα με το όφελος... Αλλά μια τέτοια σχέση πόσο να διαρκέσει και πόση αξία να έχει; Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στο φιλικό επιπέδο, θεωρώ είναι αυτονόητα, καθώς μια φιλία δεν θεωρείται φιλία χωρίς αυτά τα δύο. Οι φίλοι άλλωστε είναι τα πιο έμπιστα μας πρόσωπα. Εκείνα τα προσώπα που συναναστρεφόμαστε περισσότερο... Πώς θα μπορούσαμε να θεωρούμε φίλο κάποιο άτομο τον οποίο νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε τα μυστικά μας, διότι νιώθουμε ότι θα τα μαρτυρήσει, ή πως θα μπορούσαμε να το θεωρούμε άτομο του κύκλου μας, αν δεν δεχόταν την προσωπικότητα μας και δεν μας σεβόταν η εμείς εκείνον αντίστοιχα;

Αυτά σε μια φιλία πρέπει να είναι αμοιβαία και αν παρατηρείς ότι για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να απομακρυνθείς από αυτό το άτομο, γιατί το μόνο που θα σου προσφέρει είναι προβλήματα και ανησυχίες. Συνηθώς τέτοια άτομα στο δείχνουν ότι δεν σε σέβοντε είτε με τον τρόπο που θα σου μιλάνε, ή θα σε χλευάζουν στους άλλους ονομάζοντας το ''χιούμορ''. Ένας φίλος όμως που σε σέβεται θα σε υποστηρίζει πάντα ακόμα και σε τρίτους. Σημασία δεν έχει αν σε επικροτούν μπρόστα σου, αλλά το τι λένε άπο πίσω σου. 

Και κάπου εδώ παίρνει θέση η εμπιστοσύνη. Καθώς ένα άτομο δεν μπορεί να σε εμπιστευτεί αν συνεχώς διαδίδεις πράγματα για εκείνον. Λίγο πολύ όλοι μας το βρίσκουμε τόσο εύκολο να κρίνουμε ο ένας τον άλλον γι' αυτό χάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα μας. Πιστεύω ο καθένας μας θα πρέπει να εστιάζει κυρίως στα δικά του σφάλματα και να επικεντρωθεί στο να βελτιώσει τον εαυτό του. 

Τώρα αν θέλουμε να αναφερθούμε σε ερωτικό επίπεδο φυσικά και σε αυτήν την περιπτώση ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητα. Ένας άνθρωπος τείνει να ερωτέυεται το άτομο που σέβεται, που θαυμάζει και που του εμπνέει εμπιστοσύνη... Ενα τέτοιο άτομο είναι αναμφίβολα ένα άτομο που θες πάντα να είσαι δίπλα του και πάντα τον νοιάζεσαι. Είναι δύο από τα κύρια στοιχεία που αναζήταμε στο σύντροφό μας. 

Δεν είναι κανένας μας τέλειος και όλοι μας διαθέτουμε ελαττώματα, που κάποιοι ισως να τα θεωρούν ασήμαντα και να τα παραβλέψουν, αλλά αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να τα αποκτήσουμε αν θέλουμε να προσελκύουμε τα σωστά άτομα. Άλλωστε ανάλογα με αυτό που δείχνεις προς τα έξω με τον χαρακτήρα σου θα σε προσεγγίζουν τα ανάλογα άτομα.

Είναι στο χέρι μας να δείχνουμε με την αποφασιστικότητα μας και τον δυναμισμό μας ότι πρέπει να μας σέβονται και να μας εμπιστεύονται. Είναι κάτι που πρέπει οι ίδιοι να το αποδείξουμε στους άλλους. Αμα εμείς οι ίδιοι δείχνουμε τι αξίζουμε δεν θα μας αμφισβητήσει κανείς όσο και αν κάποιοι το έχουν ως σκοπό. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ένα άτομο που διαθέτει εμπιστοσύνη και σεβασμό πάντα θα προχωράει στην ζωή.

Μαρινέλα Σ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.