Έμφυλη βία!

2019-12-13

Βία. Μια λέξη που από μόνη της δημιουργεί φόβο. Μια λέξη που η χροιά της μπορεί εύκολα να σημαδέψει ψυχές και σώματα. H βία σε όλες τις εκδοχές της δεν αρμόζει στην εποχή μας. Είναι εμπνευσμένη από την ημιμάθεια και την ασέβεια. Ξεπερασμένη. Τόσο σκληρή και τρομακτική. Μια λέξη που ευνουχίζει ψυχές και συνειδήσεις. Γεννιέται εκεί που δεν το περιμένεις.

Πόσες φόρες καθημερινά ακούμε για γυναίκες που κακοποιουνται. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τον πόνο που προκαλεί αυτή η συμπεριφορά. Χωρίς να αναφερθούμε στα κατάλοιπα που αφήνει, ακούμε για κάποιο κρούσμα και δεν ευαισθητοποιούμαστε.

Όταν κακοποιείται μια γυναίκα, είναι σα να χάνεται ο πολιτισμός μας. Σαν να ταξιδεύουμε χιλιάδες χρόνια πίσω, τότε που δέσποζαν πρωτόγνωρες συμπεριφορές και κυριαρχούσε η αμάθεια.

Τα πιο συχνά θύματα βίας από το παρελθόν ως σήμερα, είναι οι

γυναίκες. Πέφτουν θύματα κακοποίησης λεκτικής ή σωματικής και σιωπούν... Ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν, ενώ ζούνε απάνθρωπες καταστάσεις. Τις υπομένουν και επιλεγούν να μην μιλάνε για αυτές. Κρατούν μέσα τους τον πόνο τους που τις κατασπαράζει.

Λεκτικά ξεσπάσματα και απειλές... Βρισιές και ξυλοδαρμοί. Τέτοιες συμπεριφορές χρειάζεται να αντιμετωπίζονται κατάματα και όχι να αμελούνται εσκεμμένα. Αν δεν δοθεί η απαραίτητη σημασία θα υπάρξουν συνέπειες σκληρές για όλους. Αυτά τα πρότυπα συμπεριφορών θα υιοθετηθούν από τα παιδιά μας και αυτή η παράνοια δεν θα έχει τέλος.

Η εκδήλωση βίας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην άσκηση ελέγχου. Έχει σημειωθεί ότι το 35 % των γυναικών παγκοσμοιως έχει βιώσει σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κάποια στιγμή της ζωής τους. Ακόμη, το ποσοστό γυναικών που υπέστησαν σωματικές βλάβες από τους συζύγους τους ανέρχεται στο 70% του πληθυσμού. Γυναίκες δολοφονούνται, βιάζονται, χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Τουλάχιστον διακόσια εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, που ζουν σήμερα, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και έρευνες. Μία στις δέκα γυναίκες κατοίκους της Ε.Ε. έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά από 15 χρόνων και έπειτα. Πολύ λίγες είναι εκείνες που αναζητούν βοήθεια. Που καταφέρνουν και βρίσκουν την δύναμη να μοιραστούν τον Γολγοθά τους και να αντισταθούν στη μοίρα τους...

Η ενημέρωση και η στήριξη τους είναι το πρώτο βήμα για τη βοήθεια όλων όσων έχουν πέσει θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας. Η σιωπή πρέπει να σπάσει!!!

Επανάλαβε μετά από έμενα:

''Είμαι γυναίκα. Είμαι δυνατή. Είμαι θαρραλέα. Δεν σιωπώ... Δεν μου αξίζει να με χτυπούν. Δεν μου αξίζει να με βρίζουν. Δεν μου αξίζει να με θεωρούν κατώτερη, ούτε ανέχομαι να είμαι θύμα. Δεν καλύπτω τον θύτη μου. Τον καταγγέλλω για να σταματήσει να είναι θύτης. Μπορώ να το κάνω γιατί σέβομαι τον εαυτό μου και τον αγαπώ. Και εσύ μπορείς αρκεί να μιλήσεις. Τώρα.''

Κάλεσε τη γραμμή για γυναίκες θύματα βίας, στο 15900 ή στείλε e-mail στο sos15900@isotita.gr. Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες, 365η ημέρες. Εναλλακτικά κάλεσέ το 197, την τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σπάσε την σιωπή σου!

Επισημαίνουμε ότι εάν κριθεί αναγκαίο υπάρχουν ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και άλλες δίοδοι που μπορούν να βοηθήσουν αρκεί να μην μένεις αδρανής. Δώσε τέλος σε ο,τι σε φυλακίζει. Απελευθερώσου. Είμαστε δίπλα σου. Ζήτα βοήθεια και θα την έχεις. Μην φοβάσαι. Δεν σου αξίζει. Αυτό να θυμάσαι!

Ηλιάνα Τέγου

 -BSc Συμβουλευτική & Ψυχολογία 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.