Είναι η επιστήμη της ψυχολογίας μια μπούρδα;

2020-01-07

Ναι είναι μπούρδα, όχι όμως σαν επιστήμη αλλά το όνομα της, αυτό το μυστηριακό, αποπροσανατολιστικό, καμία-σχέση-με-την-ουσία όνομα. Ίσως αυτός ο όρος να είναι και ένας από τους λόγους που δυσκολεύεται να θεωρηθεί επιστήμη.

Ο όρος ψυχολογία φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί από τον 14ο αιώνα από τον Γεώργιο Γεμιστό ή Πλήθωνα (1355-1450) που ως πλατωνικός φιλόσοφος χρησιμοποιεί τον όρο έχοντας ως έμπνευση τα έργα του Πλάτωνα. Άλλοι λένε πως τον όρο ψυχολογία τον επινόησε ένας Γερμανός, άλλοι λένε πως χρησιμοποιήθηκε και από τον Μελάγθων τον 16ο αιώνα και πάει λέγοντας.

Ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά όμως, για να κατανοήσεις ακριβώς τι σημαίνει ψυχική υγεία και να μη δαιμονοποιείς τους ειδικούς της. Η ψυχολογία, και η συμβουλευτική που είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της ψυχολογίας, ασχολούνται με τον άνθρωπο ως προς την σκέψη του,τη συμπεριφορά του, τα σωματικά του συμπτώματα και φυσικά τα συναισθήματα του.

Όλα αυτά είναι οι λειτουργίες σου και καθορίζουν την ύπαρξή σου. Και επειδή όλα αυτά που καθορίζουν την ύπαρξή σου παίρνουν εντολές από τον εγκέφαλό σου, έρχεται η ψυχολογία με τις διάφορες προσεγγίσεις της, με μηδενική εμπειρία μπροστά στο θαύμα της λειτουργίας του ανθρώπου και με ακόμα πενιχρά επιστημονικοϊατρικά εργαλεία να σε κατανοήσει άνθρωπε.

Επομένως η ψυχολογία όχι δεν ασχολείται με την ψυχή σου που είναι κάτι άυλο και απροσδιόριστο, αλλά με τον εγκέφαλό σου, άκου τώρα ε; O εγκέφαλός σου είναι το μεγαλύτερο νευρωνικό δίκτυο αποτελούμενο από δισεκατομμυρία νευρώνες οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους με ποικίλλους τρόπους, με ρεύματα με νευροδιαβιβαστικές ουσίες και άλλα πολλά.

Ο,τι βλάβη, ό,τι δυσλειτουργία ή ανίσσοροπία ουσιών, ορμονών και τα λοιπά συμβαίνει μέσα σε αυτό που κουβαλάς όλη μέρα μέσα στο κεφάλι σου επηρεάζει το σώμα σου, συνδέεται με αυτό. Όταν σκέφτεσαι κάτι που σε αγχώνει παράγεις κορτιζόλη (μάντεψε κάνει κακό) όταν σκέφτεσαι κάτι χαρούμενο παράγεις σεροτονίνη (μάντεψε κάνει καλό σε ισορροπημένη ποσότητα). Επομένως έχεις ανάγκη και εσύ και όλοι μας έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να έχεις ισορροπία στη σκέψη σου και θα σε εκπαιδεύσει, ώστε να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου με πιο λειτουργικό τρόπο.

Ήρθε η ώρα να κατέβουμε από τα δέντρα και να συνειδητοποιήσουμε την τελειότητα της ύπαρξης μας. Ήρθε η ώρα να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!!!

Αποστολάκη Κ. Κωνσταντίνα

-Σύμβουλος συνθετικής θεραπείας
-Σύμβουλος ψυχικής υγείας
-Ψυχοθεραπεύτρια


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.