Εχθρός σου ο εαυτός σου!

2019-05-30

Πολλάκις όταν ακούμε τη λέξη "εχθρός" σκεφτόμαστε μια χώρα, τον άνθρωπο που μας πλήγωσε, μας απομάκρυνε από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο και άλλα πολλά... Αν όμως το εξετάσουμε βαθύτερα θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος εχθρός που έχει καθείς από εμάς, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. 

Εχθρός μας ο εαυτός μας, γιατί υποκύπτουμε σε πειρασμούς. Εχθρός μας ο εαυτός μας και όχι κάποιος άλλος, γιατί ο τάδε έκανε μια πράξη που δε μας άρεσε και κατευθείαν τον κρίναμε, δίχως να αποπειραθούμε να κρίνουμε τον εαυτό μας. Εχθρός σου ο εαυτός σου, γιατί το άτομό σου, η εικόνα σου, δημιουργούνται από τις πράξεις σου και όχι επειδή εντόπισες το λάθος του άλλου, πιάστηκες απ' αυτό, τον έκρινες και ένιωσες "καλύτερος". 

Το ζητούμενο είναι να προσπαθήσεις να μην κάνεις αυτά που έκανε αυτός που θεωρείς "εχθρό" σου. Έχοντας αυτοσυγκράτηση και αυτογνωσία για το τι πράττεις, το πού και ποιος είσαι, μόνο τότε θα μάθεις να αγαπάς το μοναδικό εχθρό σου, ο οποίος είναι ο εαυτός σου.  

Χριστίνα Χατζοπούλου 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.