5 + 1 Συμβουλές για ψυχική ηρεμία

2019-06-08

Ο κόσμος που ζούμε πλέον έχει γίνει ένας δύσκολος αντίπαλος. Παλεύουμε να σταθούμε δυνατοί απέναντι σε αυτόν τον πανίσχυρο εχθρό. Σημαντικό όμως είναι να μη τα παρατάμε και να κοιτάμε κατάματα αυτόν τον εχθρό! Απόρροια αυτής της πάνδεινης πάλης είναι και η απώλεια κάποιων όπλων που κουβαλάμε επάνω μας. Ένα από αυτά τα όπλα είναι η ψυχική μας ηρεμία. 

Η ψυχική ηρεμία μας λοιπόν είναι το πανίσχυρο όπλο μας σε όλες τις αντιξοότητες που μας περιβάλλουν και παράλληλα ο καλύτερος μας φίλος. Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να την αποκτήσουμε, να την καλλιεργήσουμε έτσι ώστε να γίνει η καλύτερη μας φίλη? 

Έχω 5+1 Συμβουλές για εσάς που δεν τα παρατάτε τόσο εύκολα, όσο και για εσάς που δυσκολεύεστε να αξιοποιήσετε τα ψυχικά σας αποθέματα:

1. Χαλάρωση. Φτιάξε μια ρουτίνα χαλάρωσης τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα προτιμότερο μετά το πρωινό ξύπνημα.

2. Περιποιήσου το μυαλό σου σαν την επιδερμίδα σου. Απέφυγε τις αρνητικές σκέψεις αντικαθιστώντας τες με θετικές, όσο δύσκολο και αν φαίνεται πχ "Σήμερα στο τεστ οδήγησης θα τα πάω χάλια" -αντί αυτού μπορείς να πεις "Θα προσπαθήσω όσο περισσότερο μπορώ ευχόμενος το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα."

3. Διαλογισμός. Αφιέρωσε 10 λεπτά από την πολυάσχολη καθημερινότητά σου σε διαλογισμό. Δε χρειάζεται να είσαι γκουρού στη γιόγκα για να το καταφέρεις, απλά κλείσε τα μάτια σου και πάρε βαθιές αναπνοές. Έτσι θα χαλαρώσει το μυικό και νευρικό σου σύστημα.

4. Άκουσε μουσική. Στο δρόμο για τη δουλειά, στο γυμναστήριο, στο αυτοκίνητο άκουσε μουσική. Φτιάξε μια playlist με τα τραγούδια που σου φτιάχνουν τη διάθεση.

5. Διάβασε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης. Πριν κοιμηθείς διάβασε ένα καλό βιβλίο αυτοβελτίωσης, αντί να σπαταλάς το χρόνο σου στα social media. Tip! Πλέον υπάρχουν εφαρμογές όπου μπορείς να διαβάσεις βιβλία και από το smartphone σου δωρεάν.

5+1. Επένδυσε στον εαυτό σου. Βρες τι είναι αυτό που σε απασχολεί και γράψτο σε μια κόλλα χαρτί. Φτιάξε ένα πινακάκι όπου δίπλα από το πρόβλημα θα καταγράφεις τις πιθανές λύσεις του. Έτσι θα αποκτήσεις ηρεμία χωρίς να πλάθεις χιλιάδες αρνητικά σενάρια στο μυαλό σου!

Bonus: Εντόπισε τυχόν τοξικά μοτίβα που σε ωθούν σε θυμό. Άλλαξε τα, απέβαλλε το θυμό και ενστάλλαξε τον σε τροφή για σκέψη.

Ευάγγελος Σκαπέτης


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι άνθρωποι δεν είναι μπερδεμένοι. Τους μπερδεύουν αυτοί που τους λένε ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Μέγα λάθος! Μπερδεμένοι και μη φυσιολογικοί ήταν παλιά με τις πεπερασμένες αντιλήψεις και ταμπέλες ματαιότητας που έβαζαν. Τώρα πια οι άνθρωποι τείνουν προς το φυσιολογικό όταν αναζητούν την αυτογνωσία, την αποδοχή και αγάπη του εαυτού τους.

Όσο μεγάλωνα ένιωθα τη ζωή να προσπερνά, κάθε μέρα έχανα την παιδικότητα μου, η αθωότητα ξεθώριαζε. Με τα χέρια κάλυπτα το πρόσωπο μου, κρυβόμουν από τον κόσμο. Το μέλλον σχεδόν αβέβαιο, πάλευε να μου ανοίγει τα μάτια, να ανοίγει παράθυρα σε ορίζοντες πρωτόγνωρους μα συνάμα παράτολμους.